středa 17. prosince 2014

Jedlý dárek pod stromeček? Mandarinková marmeláda!

Ať žije kolejní, umělý a i tak napůl mrtvý stromeček!

    Každý rok mám potřebu k dárkům přidat něco speciálního a mnou dělaného - jednou to je andílek z moduritu, jindy vlastnoručně vyráběná kosmetika. Tento rok - nechápu, kde se to tam vzalo - jsem si v říjnu zničehonic umanula, že letos budu vařit marmeládu. Kterou jsem předtím nikdy nevařila. A sice mandarinkovou. Kterou jsem ani neviděla, ani nejedla. 

    A tak jsem jí prostě nějak udělala. Za pomoci Marthy Stewart, vlastní fantazie a všech svatých mi v kolejní kuchyni vznikla nejlepší marmeláda, jakou jsem kdy jedla. 

    Protože první várka - ta říjnová - měla obří úspěch na všech frontách, nebránilo mi nic v tom, abych vařila v prosinci nanovo, a naostro. Pokud nevíte, čím letos okořenit Vánoce vy, prubněte jí taky!


    Ingredience:
  • 1,5 kg mandarinek bez chemického ošetření (já na ně často narazím v Bille)
  • 850 g třtinového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 6 hrnků vody
  • 1 Gelfix 2:1


    Postup

    Celé mandarinky zalijte vařící vodou; až trochu zchladne, pořádně je v ní očistěte. Pokud máte grepový extrakt, tady přichází jeho chvíle. 

    Přichystejte se na muší práci; každou mandarinku rozkrojte napůl a následně nakrájejte na tak tenké plátky, jak je vůbec možné. Extra záležet si dávejte, co se kůry týče. Přikápněte šťávu z jednoho citronu, zanadávejte si, jak vás z toho bolí záda, natřete mandarinkový ruce krémem. Pusťte si nějakou pěknou hudbu nebo audioknížku, protože u sporáku budete šaškovat zhruba další 2.5 hodiny.

    Pokrájené mandarinky s citronovou šťávou zalijte ve větším hrnci šesti hrnky vody a vařte cca 20 minut, dokud kůra nezměkne. Smíchejte Gelfix dle návodu (tuším se dvěma lžícemi cukru) a přidejte k mandarinkám. Po minutě vaření přisypte zbylý cukr. A míchejte, a čekejte. 

    Martha Stewart Gelfix nepoužívá. Osobně si nedovedu představit, jak jí ta marmeláda kdy ztuhne. Poměry má zhruba stejné, jaké uvádím zde, ale i bez Gelxifu se jí ze směsi má marmeláda stát po nějakých pětadvaceti minutách. Na druhou stranu, pokud jste Martha Stewart, asi stačí hodit celé mandarinky do vody, zasypat cukrem, říct zaklínadlo obsahující větu "já jsem Martha Stewartová" a máte hotovo.

    Pokud Martha Stewartová nejste, i s Gelfixem vám bude trvat zhruba dvě hodinky, než směs přesvědčíte, že být marmeládou je fajn. Já u stálého míchání stihla doposlouchat celou audioknížku Christmas Carol (tento prosinec cca podvacáté). 

    Až bude konzistence konečně správně marmeládová (zkrátka kápněte trochu směsi na studený talířek a počkejte, jak se vám to bude jevit), naplňte do předehřátých zavařovaček, uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. 



    Narozdíl od Marthy Stewartové nemusím marmeládu skladovat v mrazáku a vydrží opravdu déle. Jednu skleničku jsem si nechala z říjnové dávky, abych se přesvědčila, že se marmeládě nic nestalo. Během vaření dávky nové jsem jí stihla na knackerbrötech sníst zhruba půl skleničky - byla víc než v pořádku. Chuť je úžasně citrusově nahořklá, zároveň sladká, ale ne přehnaně - prostě mandarinková.


    
    Jak jste na tom vy a jedlé dárky? Dáváte k Vánocům i pomyslný kousek sebe? Jaká marmeláda naposledy učarovala vám? Láká vás recept vyzkoušet? 

    Mějte se krásně,
    M.


11 komentářů:

  1. Šikula! Líbí se mi ten nápad uvařit je i s kůrou, samotnou by mě to asi nenapadlo, musí to mít o to zajímavější chuť! Marmelády (zatím) moc nevařím. Letos dělám levandulový a vánoční sirup, domácí vanilkové cukry a esence pro babičky a masovou pomazánku pro chlapy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by naopak nenapadlo vařit bez kůry, jak jsem zvyklá na pomerančové marmelády s kouskami kůry:-) Wow, levandulový sirup zní úžasně! Ostatně stejně jako zbytek:-)

      Vymazat
  2. To je perfektné. Rozhodne vyskúšam, aj keď nie pod stromček ako darček :) Ja som práve dorobila vlastné domáce čokolády :P

    *GIVEAWAY*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty chci vyzkoušet v pondělí! Jak chutnají a z čeho jsi vyráběla?:)

      Vymazat
  3. jů, tak to musim vyzkoušet! ale přemýšlím, že bez kurky, protože ta hořkost mi u marmelády nějak vadí, snad to vyjde:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bojím se, že bez kůry budeš potřebovat víc Gelfixu - kůra obsahuje hodně pektinů, které se starají o marmeládovou konzistenci;)

      Vymazat
  4. Tak ta vypadá opravdu skvěle,mandarinky miluju :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Zkuste místo Gelfixu citrusový pektin..

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...