sobota 21. června 2014

Rychlá mňamka: Chocomole alias avokádový puding


    Venku je hnusně, v pondělí mám dělat zkoušku, která má zatím zhruba 15% úspěšnost, a i po týdenním ruinování sebe sama antibiotiky nejsem zdravá - čokoládu potřebuju k životu víc, než kdy jindy. A protože alespoň první část mýho stěžování sdílíme všichni, podělím se s vámi dnes o recept na čokoládový avokádový puding. Protože u něj si vždycky můžete říct, že jsou to vlastně děsně zdravý tuky, i když po třech mističkách to už úplně košer tvrzení není. 

    Mimochodem, pokud vám avokádo na sladko připadá jako blbej nápad a leknete se, neděláte dobře - výsledek je famózní a jednoduchá příprava zabere pár minut.


    Na 4 porce chocomole potřebujete pouze:
  • tři zralá avokáda (ty, se kterými jsem fotila recept, byly zrovna brutálně nezralé, ale což, taky to šlo)
  • holandské kakao
  • mléko
  • kokosový olej
  • agávový sirup (popř. med, stévii, datlový sirup... zkoušela jsem se vším, se vším mňam)


    Avokáda podélně rozkrojte, rozpůlte a špičkou nože vykruťte pecku (což chce trochu cvik, ale ve finále je to potom sranda). veškerou dužninu vydlabejte a přidejte tři lžíce agávového sirupu, 12 lžic mléka, 2 lžíce kokosového oleje a 3 vrchovaté lžíce kakaa - či podle chuti. Já mám ráda chocomole méně sladké a pěkně hořce kakaové, což tato množství surovin splňují. 


    A jsme u velkého finále - teď už stačí směs jen rozmixovat. Já na to používám smoothie maker (z televize znáte jako "smůzí mejkr" nebo "smůtý mejkr", podle toho, který dabér zrovna tu angličtinu prznil), pokud máte avokáda dost zralá, vystačíte si i s vidličkou. 

    Rozdělte do mističek a tadá! Do hotového pudingu můžete vmíchat trochu mletého chili (moc dobrý), oříšky, ovoce, vanilkové aroma, cokoliv. Já pro účely focení přidala superfotogenický hvězdičky, který jsou ultrahnusný, ale fotka s nima vypadá trochu atraktivnějc. Hotové chocomole nechte alespoň půl hodinky odpočinout v lednici.


    Já žiju pořád v domnění, že chocomole dělá doma každý, ale podle průzkumu u mých kamarádů to asi úplně obvyklé není - co vy, děláte si avokádový puding? Je váš recept odlišný od mého? A pokud jste tuhle dobrotu ještě nezkoušely, láká vás?

    Mějte se krásně,
    M.

23 komentářů:

  1. Znám a miluju :o)) akorát tam nedávám kokosový olej, to musím vyzkoušet..
    a pecku vyndávám tak, že do ní seknu nožem (jako sekyrkou do špalku) a otočím.. jde to samo..
    Přeju úspěch u zkoušek!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!:) Jojo, pecku vyndávám stejně, a děsně si to užívám:)

      Vymazat
  2. Já o tom v životě neslyšela. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nedělám, ale mám v plánu. Bohužel mám hrozný problémy narazit na ideální avokádo, docela si s tím v obchodech nelámou hlavu. Nezralá beru hrozně nerada, a občas se mi stalo, že když vypadaly, že jsou ideální, tak byly uvnitř plesnivé. Takže když mám doma jedlé avokádo, je to pro mě svátek. Příště z toho udělám chocomole svátek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, to já plesnivé ještě nenašla, naštěstí. Ale s tou nedozrálostí je to problém. Většinou pořídím dobré ve Sparu:)

      Vymazat
  4. Moc známé jídlo to opravdu není. Dělávám to občas ale také bez kokosového oleje. U nás je nejfrekventovanější pochoutka z avokáda nezkonkurenčně -GUACAMOLE.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě miluju avokádovo-cizrnový hummus, to bych mohla po kilech:)

      Vymazat
    2. Jj, to je taky dobrůtka.

      Vymazat
  5. Tak to musim vyzkoušet! Já jsem dnes po státnicích konečně doma a ukájím svou touhu po jahodách ze zahrádky. A hodně štěstí na zkoušky.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratulace ke státnicím! Závidím jahůdky:)

      Vymazat
  6. Netším jak to chutná, ale vypadá to jako hovínko.

    OdpovědětVymazat
  7. Slyším o tom poprvé :) Článek mi přišel neskutečně vhod, dneska jsem koupila hodně zralé avokádo a jak koukám, pomazánka z něj nakonec nebude, zkusím tohle :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to dobře :) Avokádo jsem teda ještě nezkoušela, přiznám se, ale teď mám od důvod víc ho konečně přihodit do košíku.
    Btw. Zkoušela jsem tvůj recept na brownies a doma jsme se o něj skoro poprali. Takže za něj moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneso, to jsem moc ráda, že se brownies vydařily! Teď jsem na ně teda dostala taky hroznou chuť:)

      Vymazat
  9. Neznam a vyzkousim! Avokado mam moc rada!

    OdpovědětVymazat
  10. Už jsem to několikrát po internetech viděla, ještě jsem to nedělala, ale líbí se mi to! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Recept znám, ale nezkoušela jsem. Avokádo jsem zatím jedla jen v podobě guacamole a vůbec mi to nechutnalo a ani příteli tak už ani nevím jestli jsme to do sebe se zapřením nasoukali a nebo vyhodili :-) Nějak už nemám na další kuchtění s avokádem odvahu :-) Samotné mi přijde odporné, když se takhle ochutí, není tam znát a nebo o něm člověk "ví"? :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to slyším prvně, ale vypadá to úžasně! avokádo miluju, čokoládu taky, takže to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  13. Už jsem to mnohokrát někde viděla, vždycky si říkala "sakra, jak to, že jsem ještě neměla avokádo na sladko?", plánuju si že to udělám.....a pak zase zapomenu :D
    A přitom avokádo jím často, často vymýšlím nějaký "zdravější" sladkosti (i když v tom množství, který do mě potom padne je jedno, že to bylo zdravý:D), ale ještě jsem se k tomu nedostala.

    No, napíšu si to na svůj jídelní seznam :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...