středa 7. května 2014

Megazdravý megadobrý brownies

 

    Brownies. Jo, už když vidím to slovo, sbíhaj se mi sliny, co se čokolády týče, slintám při jejím náznaku víc, než Pavlovovi psi. Bohužel s mým tělesným nastavením bych si dala dvě kostičky normálních brownies a probudila se dvojnásobná. 

    Takže dnes tu máte, simsalabim, recept na božskou dobrotu, která neviděla máslo ani na obrázku a místo bílé mouky se chlubí celozrnnou špaldovou.

    Budete potřebovat:
  • 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 2/3 hrnku kakaa holandského typu
  • 3 vajíčka
  • 10 lžic bílého jogurtu (kvalitního, např. Hollandia, Gazdovský jogurt, Jihočeský tradiční, žádný odtučněný srágory a Activie)
  • 7 lžic olivového oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku chilli (kajenského pepře)
  • špetku soli
  • bílou a hořkou čokoládu nasekanou na kousky (dohromady cca 100g), popřípadě ořechy...

    Jednoduše smíchejte všechny mokré ingredience a vsypte suché kromě oříšků či čokolády. Tadá. Míchání neflákejte, ať se třtinový cukr stačí rozpustit a nekřupká vám mezi zubama. Přidejte oříšky či čokoládu (nebo se na tento krok úplně vykašlete) a ještě jednou zlehka promíchejte. Směs nalijte na plech vyložený alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 20 minut. Tohle samozřejmě záleží na vaší troubě - naší chudince na koleji to trvalo celých čtyřicet. 

    Hotové brownies by měly mít lesklý křupavý povrch, uvnitř jsou ale perfektně vláčné, prostě mňam.

    Chilli přidávat nemusíte, já na ta pálivější jídla jsem a zvlášť v kombinaci s čokoládou mi chilli chutná. Do brownies házím kousky bílé a hořké čokolády, bez nich se samozřejmě dá obejít. 

 


    A mimochodem - ne, ani největší brownie expert nepozná, že podstatou těchto je jogurt a olivový olej. (Teda, hodnoceno mnou jakožto expertem. Brownies bych se užrala.)

    Jak jste na tom s čokoládou vy? Taky byste snědly plech brownies na posezení? Ujíždíte si na čokoládě s chilli? A jakou zdravější verzi klasických dobrot znáte vy?

    Mějte se krásně,
    M.

P.S. Recept mám tuším ze stránek eatingwell, jen jsem lehce upravila poměry, ubrala cukru a přidala chilli.

36 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem si řikala, co bych si tak mohla upéct a asi teda vyzkouším tohle :) miluju brownies!! dáváš to normálně na velký plech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paulie, jojo, tohle množství na velký plech:-)

      Vymazat
  2. Ach! Na brownies musím opatrně. Kdybych si jej doma upekla, sežeru to sama. Jedině pod dohledem rpo návštěvu, jinak nikdy. A díky za fajn tip, pro příští návštěvu je plán jasný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě musím poupravit množství, aby se mi to vešlo do remosky :D

      Vymazat
    2. Dvě třetinky Ti budou stačit:D Já to sama klidně baštím, tak si udělej radost!:)

      Vymazat
  3. Já čokoládu miluju, ale zrovna čokoládový dorty a buchty a sušenky mě vůbec neberou, tam preferuju něco ovocnýho. Divný, ne? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda většinou taky, ale perník a brownies jsou srdcovky:-)

      Vymazat
  4. Jupí, recept, žrádlo, chválim:-)
    Mně brownies nikdy moc nebralo, ale zítra jdeme na návštěvu ke zdravě žijícím kamarádům, tak to zkusím. Dělala jsem brownies z fazolí, ale to mi moc nejelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Jani, promiň že píšu až teď - jojo, fakt alobal:-)

      Vymazat
  5. Hmm tak to vypadá luxusně, vyzkouším!

    http://missbagaholic.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Já jen přidám, že Míša brownies dělala pro nás dva a ještě přisla i návštěva - všichni jsme moc pochutnali. Jsou skutečně výtečné!

    OdpovědětVymazat
  7. Wow to vypadá skvěle! Těším se až vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  8. Recept vypadá dobře, mám ráda zdravé varianty sladkého, ale máslo mi z kuchyně nikdo nesebere :) Na čokoládě s chilli v poslední době taky dost ulítávám :)
    P.S.: kdybys slintala jako ´Pavlovovi psi´, bylo by to lepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, kdybys věděla, kolik času jsem strávila přemýšlením, jestli Pavlovovi nebo Pavlovovy... Zatmění zavelelo, že Pavlovovy, jdu opravovat, díky:-) Mimochodem, já taky na máslo nedám dopustit, ale tyhle brownies ho nepotřebují:-)

      Vymazat
  9. Ooo, paráda, díky za recept! Já jsem teď zkoušela řepové cupcakes ( http://kitchenette.cz/clanek/106-red-velvet-muffiny ) a ty byly! Nikdo mi nevěřil, že jsou opravdu z řepy. Příště to risknu a vynechám kakao (no, dobře, aspoň jednu lžičku tam dám), barva těsta bez kakaa byla perfektní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, tak tohle zas musím zkusit já!

      Vymazat
  10. Hmm, tak tento recept mě doopravdy zaujal! A rozhodně ho vyzkouším! Já osobně čokoládu, na rozdíl od mého přítele, můžu po kilech. Dneska jsem měla dortík, tarteletku, s mořskou solí, to je má slabost a můžu jedině doporučit! bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem to zkusila a je to naprosto bezkonkurenční! Díky za recept, už ho mám v kuchařce ;-)

      Vymazat
    2. Baru, tak to jsem moc ráda, že brownies chutnají! Já budu péct zase zítra, to je na nich špatné, že jsou tak jednoduché a rychlé, že bych je mohla dělat pořád:D

      Vymazat
  11. Tak to zkusim..ale použiji asi normální mouku..doufam že to vyjde..myslíš že to pujde s hladkou ? Terka

    OdpovědětVymazat
  12. Muffiny, brownies...jedla bych je denně - jak je něco čokoládovočokoládové, tak jsem jak utržená ze řetězu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě, žádná čokoláda se mnou není v bezpečí:D

      Vymazat
  13. Tak na brownies ja slysim :-D Ale bezne me odradi to klasicke slozeni. Takze diky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  14. hm, tak ten vyzerá výborne. Takéto koláčiky ja mám rada :)
    GIVEAWAY o kozmetický balíček

    OdpovědětVymazat
  15. Mňam, budu muset vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ježiš, Brownies miluju! Dělám nejčastěji to klasické, americké. Ale tenhle recept vypadá mňamózně, takže díky za tip, určitě zkusím. :)
    W.

    OdpovědětVymazat
  17. Čehokoliv v čem je čokoláda bych se užrala! Ale taky mám ráda chuť másla:) Ale nebaví mě čekat než se rozpustí při míchání... Zapeklitá situace) Se špaldovou moukou jsem ještě nic nezkoušela, možná že je čas... Veronika

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsem to zrovna vyndala z trouby a vypadá to a voní moc dobře :)
    Tak jsem zvědavá, jak to nakonec bude chutnat :D

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Bee, zeptám se, nemá váš olivový olej nepříjemný odér? Ten náš je cítit dost silně, proto nejsem schopná ho používat do pečení, protože ten pach neůžu vystát. Je možný, že při pečení pach vyprchá? Nebo ten váš není tolik cítit? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuju moc za recept, pekla jsem o víkendu a byly vážně super!

    my-mission-for.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za skvělej recept. Bože to je taková dobrota. Navrch jsem dala ještě hebkou čokoládovou polevu a pecka!

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...