neděle 13. dubna 2014

Špaldové perníčky (jedeme si velikonočně)


    Jsem děvče od Pardubic a perníčky jsou pro mě tím, čím je pro Plzeňáka pivo, pro Oloumoučáka syrečky, pro Itala pizza a pro Somálce nic. Taková ta položka, co by vám asi běžně splývala s ostatními, ale protože je to „vaše“, jste na to patřičně hrdí a kromě vztahu chuťového vám tam vznikne i vztah citový.
 
    I proto jsem schopná napéct perníčky několikrát do roka (konkrétně toto jaro je mám za sebou již třikrát). U nás doma se vždy peklo podle vyhlášeního tetina receptu, přišlo mi ale zbytečné se ládovat perníčky z takového množství bílého cukru a klasické mouky, takže jsem začala pátrat po alternativách.

    Jenže jak to tak bývá, ani alternativy, které internet nabízel, nebyly dvakrát podle mých představ. Přirozeně mě jako velkého kreativce nenapadlo nic jiného, než vymyslet si těsto vlastní (když jsem si dovezla z koleje domů těsto a oznámila, že autorem je moje nekuchařská hlava, maminka jen lomila rukama a v očích měla čirou hrůzu) - a světe, div se, ze splácaniny několika alternativ včetně těch, které existovaly pouze v mé mysli, vznikly perníčky, které jsou nejen poživatelné, ale dokonce opravdu dobré. Takže tu máte recept. 

    Bee perníčky (pěkně samolibě, tak je to správně):

  • 600g celozrnné špaldové mouky
  • 100g medu
  • 150g třtinového cukru
  • 70g másla
  • 30g kokosového oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce perníkového koření (já dávám i více, nejradši bych jedla perníkové koření po lžičkách, ale i ty tři lžíce jsou relativně dost)

    Na těsto smíchejte nejdříve žloutky, rozpuštěné máslo, med, kokosový olej, cukr, mléko a koření; s mícháním si dejte načas, aby se cukr stačil lehce porozpustit. (Velmi nepolhreichovsky dávám tuto směs bez žloutků nejdříve pěkně nahřát na topení, svádějme to na kolejní podmínky k vaření.) Následně vmíchejte mouku a sodu a vypracujte těsto. Pokud čekáte na táhlejší, dobře spojité těsto, čekáte zbytečně. (Těsto se relativně snadno drolí, zase se ale nelepí na váleček, jupíjej.)

    Nechte odležet 1-2 dny v lednici, poté z vyváleného těsta vykrajujte, co srdce ráčí a formičky dovolí. 

    Perníčky pečte při 180 stupních 5-10 minut. Doba se může lišit dle typu trouby, záleží také na vašich preferencích; vyndáte-li perníčky dříve, budou měkčí a nadýchanější, například můj tatík je ale preferuje až na hranici připálení. Obecně jsou perníčky podle tohoto receptu spíše „sušenkovaté“ a křupavé. 

    Nápad na zdobení barevným marcipánem jsem našla v aktuálním čísle časopisu Apetit a připadá mi to nádherně velikonoční (a jednoduché; stačí pouze vyválet, vykrojit a nalepit pomocí vodou na perníček); máte-li ale pár hodin času a pár set nervů k obětování, směle do zdobení bílkovou polevou! (Na tu sbírám energii celý rok a následně vyplácávám na Vánoce.)


     Mimochodem, tušíte někdo, proč se moderní formičky vyrábí z plastu? Jako já vim, že je hrozně pěkný, že si koupim formičky vajíčka a beránka a slepičky, který jsou zelený, v sadě s žlutejma formičkama kuřátka, kytičky a jánevimčeho, ale vykrajování těma neostrejma hranama je prostě za trest. No nic. 

    Radši mi povězte, co pečete na Velikonoce vy? Nějaký superrecepty? Dřímá ve vás taky perníkovej Pardubák? Já plánuju ještě anglické hot cross buns, protože kromě perníkářky jsem velká milovnice všeho anglickýho, včetně tý bídný kuchyně. (A chuděru babičku, u které Velikonoce slavíme, nutím do obarvení těsta beránků a podobnejch kravin nazeleno; když jsme to dělaly před pár lety, byla psina čekat na telefonáty jejích kamarádek, které pod čokoládovou polevou svého beránka nacházely ostře zelenou barvu. Dvakrát pokoušet infarkt stejným způsobem je ale takové nevelikonoční, takže prej nic.)

    Mějte se krásně,
    M.
  
 



33 komentářů:

  1. Na perníčky se taky letos chystam :-). Přítelovi hradečákovi snad vadit nebudou :-D :-D. Ten nápad s marcipánem je super! To určitě zkusim :-) ... Jinak já neexistuju bez bochánku (mazance), beránka ještě oželim, ale bochánek v žádnym případě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, mechovák!:D Taky mám mazanec moc ráda, beránka ani nejím, je takový moc nudný:-)

      Vymazat
  2. Já budu letos poprvé péct hlavičku (někde se tomu říká nádivka) a možná zkusím i mazanec. Oboje bez vajec a mléka. Takže to bude taky takový hokus pokus :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to slovo hlavička v tomhle významu slyším poprvé, vždy jsem slýchala jen o nádivce:-)

      Vymazat
    2. Tak se tomu říká na Vysočině :)

      Vymazat
  3. Už tou trochou černého humoru v první větě jsi mě rozsekala :D Perníčky vypadají skvěle a fakt, že je dokáže připravit někdo, kdo prezentuje své kuchařské schopnosti tak, jako ty, jim přidávají další plusové body. Já jsem takový maniak s bílkovou polevou a myslím si, že bych toto vypětí mohla zvládnout i dvakrát do roka - každopádně mi to asi chutná o trochu víc, než marcipán :)

    Jinak co se Velikonoc týče, zbožňuju mazance (stejně tak jako vánočku o Vánocích) - hodněstrašněmoc mandliček a rozinek prosím a hlavně na to NIC NEMAZAT! (moje ségra to vždycky celé zapatlá Ramou, což fakt nechápu).

    Beránek je pěkný na pohled - babička ho dělá bez polevy, jen krásně zacukrovaného a s očičkama z rozinek a špendlíků a s krásnou barevnou stuhou kolem krčku (ona je to vlastně ovce, protože forma na berana už se odporoučela do věčných lovišť). Jinak ho ale moc nemusím, protože je na mě moc suchý.

    Ale hlavně velikonoční nádivka/ hlavička od mamky - ta nesmí chybět - bylinky, maso, mňam! To je to nejlepší :D

    ...jéé - takové komentáře o jídle, ty mi jdou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych o jídle dokázala diskutovat hodiny:-) Co se týče toho ostatního pečiva, mám naprosto stejný názor, bože, proč ten mazanec něčím kazit! U nás si to občas někdo maže i marmeládou, kacíři jedni! A beránek, jakkoliv krásný (a děláme ještě obřího zajíce) mi také nejede. A ani na tu nádivku moc nejsem, ale asi jsem ještě něpotkala nějakou, která by mi chutnala, u nás jí dělá jen babička, a jakkoliv jinak vaří dobře, tohle mým chuťovým buňkám moc nelahodí, někdy ji plánuji zkusit podle jiného receptu a uvidíme:)

      Vymazat
  4. Recept na pernicky sa mi naozaj pozdava. Zapisem si ho a niekedy vyskusam :)
    Co vsak naozaj nechapem je farbeny marcipan. Naco vymysliet zdravy recept a potom to "zabit" farbenym marcipanom? Ja mam z neho totalnu fobiu. Ked vidim tortu pokrytu marcipanom, tak sa mi obracia zaludok. Dostat od niekoho narodeninou tortu s marcipanom, tak sa rozplacem. Nemam rada potraviny zafarbene na uplne divne farby. Dokonca ani lentilky mi preto nechutia. Ufff.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinu perníčků jsem nechala neozdobených, ale přijde mi hezké mít je vystavené na talíři s nějakou tou barvou. Obvykle také barvivu nijak neholduju, ale připadá mi to pěkně velikonoční, tak proto:)

      Vymazat
  5. jůů, ty jsou krásné :) já na Velikonoce nepeču nic, nikdy jsme je doma zas tolik neslavili, párkrát jsme měli beránka, občas koupíme mazanec, ale jinak nic. navíc mamka nepeče skoro vůbec, takže jsem to neměla moc od koho odkoukat :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u nás se to slaví ve velkém, a po německém způsobu - se ségrou chdoíme na "egg hunt", čokoládky nám po zahradě schovává zajíc... :D

      Vymazat
  6. Hehe, té poznámce o perníkovém koření zcela rozumím, mám to stejně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš správně pardubickou duši, ať už jsi odkudkoliv:D

      Vymazat
  7. Tak tyhle perníčky určitě vyzkouším! Miluju je, problém ovšem je, že většinou ještě před jejich upečením sním tak třetinu těsta, než z něj vůbec perníčky vzniknou... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím se ztotožňuju:D Na tomhle tědstě je fajn, že není zas tak extra dobrý, ona ta celozrnná mouka nedělá tak pěkně spojité těsto, jako klasika, a jí se to blbějc, respektive není to tak uspokojivě hladký a modelínový těsto...:)

      Vymazat
  8. Krásné perníčky, jsi moc šikovná, žes vymyslela vlastní recept!
    Moje máti tak měsíc předem peče beránky a mazance, já naopak Velikonoce neslavím, jaro není "moje" období. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to já bych zase měla jaro furt! (Ale s lepším počasím, než je teď!)

      Vymazat
  9. Já nepeču vůbec. Vždycky si nafasuju beránka u babičky, který je bezkonkurenční + mazanec a je to :) Všechny velikonoční hospodyňky obdivuju. Upečou a ještě dostanou na zadek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nedostávám, za mě to odnáší babička, já si jako pětiletej harant hledám na zahrádce čokolády od velikonočního zajíce:D

      Vymazat
  10. Perníčky zbožňujem, akurát, že keď ich chcem piecť mimo vianoc na mňa každý pozerá ako keby som ušla z blázninca. U nás na Slovensku (aspoň tam kde žijem ja) sa perníčky pečú na vianoce, a hotovo, aj keď viem, že nie všade to tak majú. A ja som akurát včera hovorila drahému, že musím napiecť perníčky, že mám na ne nehoráznu chuť, takže recept mi padol vhod, a rada vyskúšam niečo nové :) Vôbec podobnému sladkému pečenému neholdujem, ale perníčky to je iná liga :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u nás je to také zafixované vánočně, ale já bych je mohla baštit furt:-) A na sladké jsem hrozně!

      Vymazat
  11. Mňamky, hneď by som si dala nejaké. Milujem perníčky, nech sú akékoľvek :)

    OdpovědětVymazat
  12. Nádherné perníčky. Mě se nikdy tak hezké nepovedou.
    Perníčky mám moc ráda, vždycky si říkám, jak krásně je nazdobím, ale vždycky se dokopu maximálně k tomu, upéct je a to je celé. Škoda.

    By-Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, hlavně, že je to k jídlu!:D

      Vymazat
  13. Tak letos si upeču Bee Perníčky :-) ! Děkuji za tip, jsi šikovná

    OdpovědětVymazat
  14. :D pokúšať sa dvakrát o infarkt je také neveľkonočné :D práve že Veľká noc je v apríli a apríl je blázniví, tak to by nemalo vadiť.
    No mne robia problém perníčky aj raz za rok na Vianoce. Nejak sa im nedarí, aby boli také perníkové a nie také kamenné alebo nechutné. Takže v tomto závisť a k snehu na perníčky som sa ešte nedopracovala. Raz som ho skúšala, ale teda to bola tiež hrúza, takže sneh vždy odkladám a nič z toho. Potom máme nechutné perníky a ešte k tomu bez snehu.
    Inak tie kvetinky sa mi na tom páčia najviac.
    Na Veľkú noc piecť nepečieme, keďže Veľká noc je pre mňa sviatok, ktorý nemusím. A dúfam, že tento rok bude krásne počasie a na Veľkú noc zdrhnem a nikto ma nebude smradiť ani oblievať studenou vodou a ani mlátiť korbáčom (aj keď bratranci už vyrástli, takže už to nie je také zlé s tým korbačovaním).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to sive aprílové je, ale těm ubohým stařenkám je sedmdesát plus:D

      Poleva na perníčky je hrozná potvora, já trávím vždycky klidně hodinu vychytáváním správné konzistence a stejně mi ucpává zdobící tubu, to potom létají slova!

      Hrozně se mi líbí slovo korbáčování pro naší pomlázku (mám chuť na ty sýry):-) A naštěstí se u nás nikdy nepolévalo, díkybohu, jen v přítelově rodině takový tendence jsou, tak snad bude milosrdnej:-)

      Vymazat
  15. Já miluju barvení vajíček. Většinou jsou nabarvený pěkně hnusně, ale s chutí a láskou :))

    Btw. perníky s marcipánem vypadají dost efektně!

    OdpovědětVymazat
  16. Dneska budu zadelavat testo, tak doufam, ze se to povede :D nikdy jsem totiz nedelala ani normalni pernickz, tak uvidime... a ta mouka ma byt hladka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, na té mé je napsáno pouze celozrnná, čert ví, jestli je celozrnných více druhů... Jsem kuchařka na baterky:D

      Vymazat
  17. Plánuju něco upéct, tak se rozhoduju:). Třeba to budou ty tvoje perníčky:).

    OdpovědětVymazat
  18. Super! Já jsem taky perníková (že by to bylo tím, že moji praprarodiče byli Perníčkovi? :D), takže určitě tuto zdravější variantu vyzkouším. :)) A s tím zeleným beránkem si mě pobavila :)), určitě by to stálo za vyzkoušení :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...