pátek 7. března 2014

Co já jsem za kuchařku

Zdroj

    V nedávným špinavým článku pár z vás vyjádřilo nemalé překvapení nad faktem, že jsem relativně bídná kuchařka. Přesto jste se však na Facebooku chytly nápadu, že bych sem čas od času hodila i recept na jídlo. (Hazardéři se životem jste, to se nedá jinak nazvat.) 

    I když, myšlenka je to mazaná. Když už holka, co neumí vařit, hodí recept onlajn, asi to musí znamenat, že ani podprůměrně inteligentní jezevčík by to baštění úplně nezkazil

    Je fakt, že má-li jídlo 10 a více ingrediencí, automaticky listuju kuchařkou dál a kašlu na to. V minulosti jsem buď polovinu ingrediencí zapomněla koupit, nebo jsem je koupila, ale do receptu zapomněla přidat. Jako příklad by mohla posloužit pizza bez koření na pizzu. Nic moc, upřímně. 

    Jsem také kuchařka intuitivní, bohužel se má intuice prokázala čistě jako blbá. Třeba když jsem pomáhala máslu, aby dosáhlo pokojové teploty tím, že jsem ho rozpustila ve vodní lázni a ještě s horkým se pokoušela vyrobit listové těsto. (S kamarádem, který v tom měl také namočené prsty - a hodinky - nám tenkrát bylo čtrnáct, což nás ale neomlouvá, protože kdybych tuto zkušenost neměla, udělám to klidně i dnes. Máslo jako máslo, no ne?)


     Snažím se také spořit s časem i nádobím, co to dá. Tak třeba lososový steak. Svůj první týden na vysoké škole a na koleji jsem se rozhodla oslavit jako pravá dospělá žena, koupila jsem si flák lososa a těšila se na lososový steak se zeleninou. A kdo by špinil dvě pánve nebo nedejbože smažil na dvakrát, žejo?


     Občas ale získám pocit, že Polhreich je oproti mně břídil. Třeba když jsem na koleji před Vánoci pekla zázvorky, a sakra, ty byly dobrý! Tajemství spočívalo v tom, že jsem přidala více mouky, než bylo uvedeno v receptu. Zbaštili jsme je skoro všechny ten večer. Když jsem doma demonstrovala svůj nově nabytý talent a coby zázvorková bohyně oblažovala všechny v dosahu moudrem, že tajemství spočívá ve větší míře mouky, ještě jsem netušila, že tvořím domácí zázvorové šutry. 

    Mimochodem, doteď nechápu, jak jsem to na té koleji dokázala, muselo se jednat o jeden z vánočních zázraků. Běžne totiž válím těsto hrnkem, množství ingrediencí měřím skleničkou od přesnídávky a vajíčkem potírám za pomoci vidličky.  

    Na druhou stranu, aspoň vždycky vím, co vařím.

 

    
    Přes to všechno jsem ale kuchařka nadšená, od detoxu na nejvyšším levelu. Volný čas trávím přepisováním receptů a na koleji máme nově kuchyňskou váhu a zapékací mísu. Odmítám chodit do mensy a odmítám kupovat zmražená nebo instantní jídla. Veškeré obědy a svačiny připravuji sama s nároky, aby bylo každé jídlo zdravé, rychlé, levné a co nejjednodušší. Takže pokud jste na tom podobně, třeba vás nějaký ten recept sem tam osloví.

    Až se mi tedy povede někdy to baštění kloudně vyfotit. Bůh žehnej kosmetice, která bejvá krásná!


    Jak jste na tom s vařením vy? Level Bridget Jones, nebo Monica z Přátel? Já jsem spíše ubohá Bridget. A ačkoliv můj pan Darcy vaří jen velmi příležitostně, vaří o to líp. (Jak jen to dělá?!)

    Mějte se krásně,
    M.

13 komentářů:

  1. Kdepak, Misa je presprilis kriticka a skromna - vari skvele!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezké! Vidíš to Míšo, prý nám tady kecáš ;)

      Vymazat
    2. Mi tady úplně kazí pointu článku:D

      Vymazat
  2. Jsem nekreativní a chatiocká kuchařka, ale aspoň trošku kuchařka. Těch pár receptů co vařím jsem za ty roky vypilovala k dokonalosti :D Ale běda mi, vaření mě hrozně nebaví a tak se strašně odbývám - tuším že se mi to brzo vrátí...Ale věřím, že se polepším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky mám 2-3, co zvládám v pohodě:D

      Vymazat
  3. Co na to říct? Vítej v klubu. Zrovna dnes jsem si říkala, jak jsem nad receptem vyzrála a že když nemám sušené brusinky, prostě do těch scones prdnu jablka. Ne, že by se snad rozlámaly a rozmočily :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to pobavilo:D Ať žijou intuitivní lidi!

      Vymazat
  4. Keď budem bývať sama budem variť lepšie ako Jamie Oliver. Tak s touto vetou sa kŕmim už poriadne dlho až tak dlho, že som jej uverila a bojím sa, že keď príde doba samostatného bývania umriem od hladu :D Ale nie ja to už mám vymyslené, ak mi varenie nepôjde, tak budem chodiť jeden týždeň k našim, jeden týždeň k svokre, jeden týždeň k babke a jeden týždeň bude variť priateľ :D A teraz vážne. Ak mám svoj deň a svojich pár receptov čo ako tak zvládam. Nie je to bohvie čo, ale zjesť sa to dá. (Nie vždy, ale deti v Afrike si nenavyberajú, tak ani my!) Aj tak verím, že to všetko chce len vlastné bývanie a ono to potom príde :D
    Nemôžem si pomôcť, ale horko ťažko ti verím, že vieš uvariť kozmetiku, čo je podľa mňa tisíckrát ťažšie ako nejaké jedlo a nevieš variť :D No to určite. Podľa mňa si zamestnaná ako nejaká šéfkuchárka a teraz nám to tu zatĺkaš a nechceš sa priznať. Ešte som kozmetiku neskúšala kuchtiť, ale práve preto, že si myslím, že keď nezvládam poriadne variť, tak pri kozmetike by nám možno aj kuchyňa explodovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pampeliško, takhle já to mám s úklidem:D Až půjdu na kolej... Až se na koleji sestěhujeme s přítelem... Momentálně je to "až se přestěhujeme do většího pokoje"... :D Ha, ha, ha. Ještě že to máš tak pojištěné příbuznými!

      Heh, a kéž by šéfkuchařka, pyšná jsem maximálně na kuskus, na který jsou 2 ze tří surovin z konzervy a ta třetí je krájená jarní cibulka. No nevadí. Ale doufám, že se tomu Jamiemu aspoň přiblížím, je to jediné předsevzetí, se kterým něco dělám:D

      Vymazat
  5. Ahoj,

    moc pěkný článek. Vzhledem k tomu, že žiješ a připravuješ si veškeré jídlo sama, tak nemůžeš být taková kuchařka břídilka ;-) Co se týče mě, tak já jsem se vyvařila během ročního aupair pobytu ve Švýcarsku, ale i dodnes se všechno nezadaří. Nejdůležitější se zapálení. Pokud by jsi hledala nějakou inspiraci, jukni ke ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, už projíždím, díky! Blogy o vaření moc neznám a inspiraci velmi vítám!:-)

      Vymazat
  6. Ačkoliv mám blog z části o o vaření a receptech, je vtipný, že v kuchyni vlastně moc dobrá nejsem (a polovina mých výtvorů končí v koši:D), takže mám naprosté pochopení a tak trochu škodolibou radost, že v tom nejsem sama :D

    P.S. Naposledy jsem vyhazovala těsto včera - místo jemného a nadýchaného těsta na croissanty to byl tvrdej kámen se ktrerým nešlo hnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdu Ti vesele projet blog, vůbec žádné o vaření neznám!!! A beru i kameny, ty taky umím:D

      Vymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...