sobota 18. ledna 2014

DIY: Bonboniéra (aneb ať v tý mojí kuchyni vznikne něco i pro chlapa)


    Já a můj tatík jsme totožně hrozný, sprostý čokožrouti. Život čokolády v naší domácnosti je kratší než život sebevražedný jepice a babička mi dodnes říká, ať si tu "čokoládku od ní schovám, aby mi jí nesnědl tatínek". (Jako bych po dvaceti letech hledání ztracených čokolád byla tak blbá a nesnědla ji pro jistotu hned sama.)

    A protože rok se s rokem sešel, protože je taťka zase o rok vyspělejší a navzdory faktu, že moje kuchařský schopnosti setrvávají na úrovni dítěte v šesté třídě, jsem se rozhodla, že budu hustá a taťka dostane domácí bonboniéru. A ačkoliv má recept do kosmetiky daleko, myslím, že by se vám třeba mohl hodit. Koneckonců, my čokomilové jsme dost rozšířený. A bude Valentýn. (A já mám Valentýna ráda, ať si říká, kdo chce co chce.)


    Budete potřebovat:
  • Nutellu (objev roku - pseudonutella z Billy má lepší složení a stejnou chuť jako Nutella od Ferrera, za o dost nižší cenu; nekecám, za zkouškový padly už dvě jenom lžičkovým ujídáním)
  • oříšky
  • tmavou čokoládu
  • světlou čokoládu
  • rostlinný tuk

    Postup

    ...je ďábelsky jednoduchý, a na to, jak je to jednoduché, je to patlačka, jak má být. Na pečící papír do dózičky nalijte Nutellu, do ní naflákejte v pravidelných intervalech oříšky. Dejte do mrazáku, vylízejte prázdnou sklenici, trochu ztuhlou směs vyndejte a předkrájejte si kostičky. Tenhle krok nepřeskakujte, jinak se z toho krájení a drolení potom zblázníte. 

    Počkejte, až bude Nutella tuhá na kámen; já jsem to vydržela do druhého dne. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (kdo by se na koleji prděl s vodní lázní) rozpusťte tmavou čokoládu s trochou rostlinného tuku. Já jsem na bonbóny použila 200g čokolády, bývalo by nebylo na škodu koupit o jednu víc.


    A teď přijde ta pravá legrace. Kostičky Nutelly z mrazáku, které, ač zmrzlé, roztávají zatraceně rychle, obalujte v rozpuštěné teplé čokoládě a pokládejte na pečící papír. Trik je v rychlém a dostatečně silném obalování, jinak se vám Nutella smísí s čokoládou a bonbón vám neztuhne. Nebo vám ta neskutečně výborná potvora bude vytejkat ven. A tak vůbec.

    Až se dostatečně dovztekáte a doobalíte poslední kousek, šoupněte je všechny na chvíli do ledničky/mrazáku a rozehřejte si bílou čokoládu. Což je velmi pohodové, protože ji stačí vařit ve vlastním obalu ve vodě. Vytáhněte téměř hotové bonbony z lednice/mrazáku, lehce nastřihněte růžek bílé čokolády a vytvořte efektivní cákance. Tadá!

 
    Potom stačí pár hodin vztekání se s krabičkou a barevným papírem a velmi osobní dárek je na světě! Teď to teda zní, že to byl hroznej opruz, netvrdim, že to byla procházka růžovým sadem (já to fakt s jídlem neumím), ale co by milující dcera pro tatínka nespatlala, že. 


    Mimochodem - na recept jsem narazila v geniálním videu spolu s devíti dalšími luxusními bonbóny - poslintaný notebook zaručen! Doufám, že brzy zapomenu, kolik nadávek jsem v průběhu tvoření utrousila, protože si toužím vytvořit ty se žvýkavým karamelem uvnitř. Mmmm.



    Jaké by to vyhrály u vás? Zblázníte se občas a tvoříte čokoládové bonbony nebo něco podobného? Kolik nervů byste pro bližního obětovaly vy?

    Mějte se krásně,
    M.

P.S. Pokud vám nesedí počty bonbonů v bonboniéře a počty kostiček v mističce, nesedí vám to správně. Mám i brutálně čokomilnou sestru.

30 komentářů:

  1. Geniální nápad, děkuju určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať se povedou! (Hezčí než mně, každý mám jiný:D)

      Vymazat
    2. Hezčí určitě nebudou, mamka se mi vždycky směje že nejsem vůbec estét a když vařím tak je všechno upatlané :D

      Vymazat
  2. No tak to je naprosto geniální:) Já když už takhle kuchtím něco na zub, jsou to jedině muffiny ve všech možných podobách, které vždycky hned zmizí, nic jiného mi nejde:D Ale tohle musím zkusit, parádní tip a klidně víc takových:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mmmm, miluju muffiny, umím jen jeden druh, ale ujedla bych se jich k smrti:-)

      Vymazat
  3. Ty jsi všeuměl! :) to musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všeumělem bych se úplně nenazývala, na to, jak je to jednoduché, vypadjá každý bonbon jinak:D

      Vymazat
  4. Skvělý nápad. Bonboniéra vypadá luxusně :-) O výrobě domácí čokolády jsem už slyšela, ale o tomhle ne. Po té Nutelle se budu muset podívat, jestli má opravdu lepší složení než její slavná kolegyně :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to koumala u stojanů a opravdu má, a hlavně stojí 40 kaček, ne 80:D

      Vymazat
  5. To je krásné a dala bych si hned. Jsi šikovná! Táta musí být pyšný, jakou má skvělou dceru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No minimálně těch 5 minut, než tu dobrotu zblazjne, bude!:D

      Vymazat
  6. Paráda! Bonbóny vyzerajú profesionálne a veľmi lákavo :) Nutellu som nemala snáď aj niekoľko rokov...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem Nutellu dlouho nekupovala, to přišlo až tohle zkouškové:D

      Vymazat
  7. Mě to moc neláká. Odmala mi nechutná ani taková ta domácí čokoláda do formiček, co ji občas někdo vyrábí k cukroví. V domácích podmínkách to většinou lidi dělají z rostlinného tuku. Jsem pro to, aby čokoláda byla zásadně z kakaa (samozřejmě) a kakaového másla (nikoli rostlinný tuk). Myslím, že výsledná námaha a chuťový výsledek se krabičce Lindt pralinek nebo jiné lepší (netvrdím, že Lindtka je nej čokoláda na světě, ale je to z toho lepšího, co se dá úplně běžně sehnat) čokoládě (nemusíte si nutně kupovat obyčejnou tabulku) fakt chuťově nevyrovná. Jo, jsem čokosnob. :-) Nevím, jak bílá čokoláda, protože tu konkrétně nejím vůbec, ale čokolády od Orionu se imho nedají jíst, chutnají hrozně "tukově".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já až takový gurmán nejsem:-) Nesnáším ty levné čokoládové figurky, polské čokolády, nejsem fanda náhražek, ale Orionkou, Milkou, těmi klasikami nepohrdnu. Netvrdím, že jsou tyhle pralinky lepší než kvalitní drahá bonboniéra, o tom nepadlo ani slovo (i když budu neskromná a tvrdím, že výsledek je opravdu vynikající), jde tu spíš o to gesto, že jsem se s tím patlala několik hodin:-) Čokoládu s kakaovým máslem, kterého mám doma tuny, vyrobit plánuji, ale vzhledem k tomu, že jsem potřebovala jistotu, udělala jsem to tak, jak jsem si byla jistá, že to bude fungovat. A naopak jsem si nebyla tak jistá, že to bude fungovat, abych nakupovala suroviny za několik set na něco, co bych mohla teoreticky vyhodit:-)

      Vymazat
    2. Proto bych se do domácí výroby nepouštěla. Práce, patlání, špinavé kdeco a výsledek nejistý. Kvalitní suroviny a třeba se to nepovede a vyhodíš je. (Ano, je to drahá záležitost, tabulka pak prostě nemůže stát dvacet korun, když kakaové máslo ani kakaové boby nejsou levná sranda.) Jo, je to osobnější dar, tak se to dá samozřemě brát. Dárce se navíc u toho kreativně vyřádí. Osobně si fakt na to, co jím, potrpím a kladu důraz na kvalitu. A zrovna čokoládu miluju, jak jinak sladké prakticky nejím a jak to není ta nej, tak se jí klidně radši vzdám a než nekvalitní čokoládu, radši nic. Milka je pro mě příšerně sladká, ale dá se, Orionky nejím, protože mi připadají, že je v nich pramálo kakaa a děsně to při ochutnání "padá na jazyk". Nejsem snob, co se krmí Lindtkou, vidím si do úst, nejlepší čokoláda na světě to taky není. Ona je jen běžnému spotřebiteli známější, díky masivní reklamní kampani, ale jsou i lepší čokolády. A není to o pozéřině, když si na chuť lepší čokolády zvykneš, poznáš to a jinou nechceš. :-)

      Vymazat
    3. Jinak, včera mě v televizi zaujal tenhle pořad o výrobě čokolády.

      http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/

      A překvapivě snadno je to celé přenositelné i do domácích podmínek. Není k tomu potřeba žádné speciální vybavení. Navíc člověku vznikne skutečná čokoláda, žádná náhražka se ztuženými tuky. Je to sice poněkud pracné, co se týče fyzické námahy (přece jen to drcení bobů chvíli člověk zabere), ale co se technologického postupu týče, tak imho naopak dost jednoduché a zvládne to i podprůměrný kuchtík. Na vysušení a podrcení bobů taky není tak co zkazit, takže nehrozí, že čokoládu za dvě stovky mrsknete po výrobě domácích bonbónů ve finále do koše... Pravda, kakaové boby nejsou žádná láce, ale tak to nejsou nikdy a pokud si i v průmyslově vyráběných čokoládách jste zvyklí kupovat ty kvalitnější, tak zkrátka víte, že tabulka nemůže stát deset korun. (Opravdu "surovou" čokoládu by chtěl jíst, pravda, asi fakt málokdo, nicméně to se dá snadno "napravit" cukrem a ten snad má doma každý. Takže jeho hodnotu zanedbávám. No a další příměsi dle vkusu a ochoty investovat.)

      Vymazat
  8. Dala bych si. A to zrovna nemáme doma ani kousek čokolády, achjo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozný, co? Tohle se mi děje pořád na koleji, kam se snažím sladkosti nekupovat, potom mi stačí jedna fotka čokolády a nadávám:D

      Vymazat
  9. Tyjo, já bych asi neměla nervy na to "obalování" v čokoládě :D
    Bonbóny jsme párkrát dělala a byly to různé variace z mletých mandlí, piškotů, ořechů a rozpuštěné čokolády (plus trochu kondenzovaného mléka). Pak jsme vždycky z hmoty vyválela kuličku, popř, do ní dala oříšek a obalovala v čokoládě nebo kokosu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to pěkných pár nervů vzalo:D Jojo, to, co popisuješ, děláme jako cukroví - mé nejoblíbenější:-)

      Vymazat
  10. Nenapadlo by mě, že výroba může být jednoduchá. Normálně by mě to nenapadlo dělat vůbec, ale tohle asi zkusím. Třeba zrovna na Valouše :o) Super tip!

    OdpovědětVymazat
  11. tak to je luxus! zrovna doma nemám nic sladkého, asi zešílím :D jinak já bych s tímhle na Valentýna neuspěla, přítel čokoládu moc nejí, takže bych si to pak zfutrovala sama, což taky není nejhorší varianta...
    no a teď jsem si vzpomněla, že jsem na Vánoce dostala od tchýně mega krabici belgických pralinek a naši ji někam schovali! doufám, že ještě existuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bejt to mý rodiče (respektive tatínek), už by byla tak tři tejdny zbaštěná:D

      Vymazat
  12. Chudák tatínek. Obal bílé čokolády opravdu není vhodný k vaření. O_o
    Jinak věřím, že to bylo dobré, ale tohle je teda megapřešlap.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Xyl, čokoládu jsem v něm pouze rozehřívala, nemyslím, že by to mohlo uškodit:-)

      Vymazat
  13. mňaaaam! :D já jsem taky čokožrout a tohle teda musí být pecka! a díky za tip na levnější a lepšejší nutelu, budu muset taky porovnat v obchodě ;) ono prostě reklama je reklama a za ty roky už mají všichni v hlavě, že pravá Nutella je prostě nejlepší ... já teda mám obě packy levé, ale teď jsem začala dělat banán s piškotem namočené v čokoládě (piškot-banán-piškot, propíchnout párátkem, namočit v rozpuštěné čokoládě, posypat drcenými oříšky) a celá rodina se po tom může utlouct ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadá to úžasně hned byh si dala... Mnáááámka ! Bohužel/bohudík, teď držím, dietu a snažím se dát do kupy, co jsem minulý rok napáchala :)


    Nicole blog

    OdpovědětVymazat
  15. Jsi opravdu skvělá. Na tvoje články se vždy těším.
    Osobně ráda dávám, i dostávám vlastnoručně dělané dárky a za tenhle bych se teda nezlobila :-)
    Doma vyrábím čokoládové bonbony díky tomu, že jsem dostala silikonové formy a tak i s mýma nešikovnýma rukama jsou jeden bonbon jako druhý. Plním taky nugetou s mandlí, přemýšlím o Lemon curd, jak by asi chutnal. Nugetu z Billy jsem objevila před Vánoci. Dávám ji jako náplň i do listových tyčinek, stejně jako Nutella nevytéká.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za každý váš názor a připomínku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...